So zvyšujúcimi sa cenami potravín a neutíchajúcim používaním pesticídov a iných chemických postrekov, zdravé ovocie a zelenina sa rýchlo stávajú luxusom.
Dovoliť si ich môžu len tí, čo sú ochotní si priplatiť za bio plodiny, u ktorých je používanie chemických postrekov buď úplne zakázané, alebo prísne regulované čo do množstva a druhu.
Po postrekoch sa síce väčšina chemikálií z plodín vplyvom dažďa časom zmyje, no nezanedbateľné zvyšky v nich naďalej zostávajú.
K tomu sa pridávajú aj postreky už obratého ovocia a zeleniny, aby sa predĺžila ich doba zachovania čerstvosti počas transportov neraz naprieč kontinentmi.
Čo môžu spôsobovať pesticídy na zdraví
Keď sa raz pesticídy dostanú do vášho tela, môžu viesť k rozvoju viacerých druhov vážnych akútnych aj chronických ochorení – od ekzémov počínajúc, až pri rakovine končiac.
Zbaviť ich ovocia a zeleniny je preto prvým krokom na vašej ceste za lepším zdravím.
Ako spotrebitelia väčšinou nemáme žiadny vplyv na to, čo všetko sa na naše potraviny sprejuje na farmách a počas prevozu.
Našťastie, existuje zopár rýchlych návodov, ako sa väčšiny pesticídov zbaviť.
Národný inštitút pre výživu nedávno vydal všeobecné odporúčania, ktoré obsahujú jednoduché kroky, ktoré by si mali domácnosti osvojiť pri zbavovaní ovocia a zeleniny pesticídov.
Krok 1
Približne 75 až 80% pesticídov sa z ovocia dostane po jednoduchom opláchnutí v studenej alebo ešte lepšie, vlažnej vode.
Ide o povrchové pesticídy na ovocí ako sú hrozno, jablká, slivky, broskyne či hrušky a tiež zelenine ako paradajky či paprika.
Zvyčajne si to vyžaduje 2 až 3 opláchnutia.
Krok 2
Ďalším krokom pri odstraňovaní pesticídov je ich namočenie do slanej vody.
2% roztok soli a vody zvyčajne z plodín vyplaví väčšinu pesticídov, ktoré sa nachádzajú na ich povrchu.
Zvlášť pri listovej zelenine je potrebné jej dôkladne viacnásobné prepláchnutie.
Krok 3
Posledným krokom je dôkladne očistenie od všetkých pesticídov, ktoré sa nachádzajú nielen na povrchu, ale často prenikli aj hlbšie do šupky alebo kôry ovocia a zeleniny.
Na tento účel je vhodné použiť roztok vody a octu v pomere 1 diel octu na 4 diely vody.
Vezmite veľkú misu a naplňte ju uvedeným roztokom. Môžete na tento účel použiť aj kuchynské umývadlo (samozrejme očistené).
Ponorte doň vaše ovocie a zeleninu a nechajte postáť aspoň 1 hodinu. Potom ho ešte prepláchnite pod tečúcou vodou a teraz už bude pripravené na konzumáciu!
Záver
Na koniec si ešte všimnite, čo všetko sa do roztoku počas tej hodiny uvoľnilo. Budete prekvapení, koľko špiny v nej nájdete.
Takéto umytie ovocia a zeleniny okrem zbavenia pesticídov má ešte jednu výbornú vlastnosť – výrazne predĺži dobu, počas ktorej sa nepokazia a nezhnijú.
Václav Vondřich
Jů – to už se toho nashomáždilo ! Ale prima – moc děkuji … W.
Janík
Myslím si, že v kroku 3 nie je vhodné použiť akýkoľvek ocot.
Mal tam byť spomenutý jablčný ocot!!!
Daniel
a najlepsie nefiltrovany, ze? No, ale ta zeleninka sa nam pekne predrazi, ale suhlasim, ja som to robil, ze som zeleninku nechal vo vode aj popri starostlivom umyti nejaky cas postat….ale ten tyup so solou, ci dokonca octom ma urcite co do seba, lebo podpori difuziu z prostredia hustejsieho do redsieho, cim zaposobi ako pumpa, len je otazka, ci, a kolko zivin vytiahne zo supky, kde je ich najviac….ale mozno ziadne//
Valentína
Pesticidy, už dávno prenikli do ovocia a zeleniny.
Nie sú len na povrchu…nežime v sebaklame, že ich odstránime.
TO NIE JE PRAVDA