Posledné medicínske výskumy odhalili, že existuje potravina, ktorá jediná dokáže posilniť vaše zdravie, znížiť riziko srdcových ochorení a dokonca u pacientov aj zvrátiť už existujúce choroby srdca.
Výsledky štúdie boli publikované nedávno v žurnále Ateroskleróza.
Výskumníci v nej tvrdia, že toto ovocie má extrémne silnú schopnosť predchádzať kôrnateniu artérií, ktoré je vyvolávané postupným ukladaním tukov na stenách ciev a ich následným tvrdnutím.
Čo všetko dokáže granátové jablko
Podľa vedcov má granátové jablko niekoľko ďalších významných zdravotných prínosov.
Dokáže nasledovné:
- znižuje ukladanie usadenín v krvných cievach
- zastavuje chemokín, chemickú signálnu látku spájanú so zápalmi v cievach
- znižuje akumuláciu tukov v srdci
- bráni zväčšovaniu a hrubnutiu srdcového svalu
- predchádza ECG abnormalitám
Existujú aj iné štúdie, potvrdzujúce uvedenú teóriu.
V roku 2004 žurnál Klinická výživa (Clinical Nutrition) prezentoval výsledky 3 roky trvajúcej štúdie, ktorá potvrdila súvis medzi pitím šťavy z granátového jablka a vyliečením karotídnej arteriálnej stenózy.
Pravidelná konzumácie tejto šťavy viedla k zníženiu uvedeného ochorenia až o 29% za 1 rok!
Nebezpečenstvo liekov na cholesterol
Statíny, bežne používané lieky na znižovanie cholesterolu, poškodzujú vaše zdravie v mnohých iných oblastiach. Napríklad svaly, mozog a ďalšie orgány.
No a granátové jablko sa ukazuje ako najsilnejšia prírodná alternatíva týchto liekov.
Pomocou neho dokážete prečistiť vaše artérie, odstrániť z nich nánosy tukov a predísť tak rozvoju ochorenia srdca a možnému infarktu v budúcnosti.
Okrem toho, tu je zopár ďalších dôvodov, prečo konzumovať granátové jablká:
1. Obsah výživných látok
Jeden pohár šťavy z granátového jablka obsahuje 144 kalórií, 7 gramov vlákniny, 3 gramy bielkovín, vitamíny C, K a kyselinu listovú (B9) a tiež množstvo draslíka.
Obsahuje tiež veľa antioxidantov, ktoré vás chránia pred poškodeniami voľných radikálov.
2. Mocné fytonutrienty
Granátové jablko obsahuje dva extrémne potentné fytonutrienty – punikalagíny a kyselinu punicidovú.
Tieto dve látky dodávajú granátovému jablku jeho super-schopnosti.
3. Protizápalové
Jedzte viac granátových jabĺk a znížte si tak mnohé telesné zápaly.
Týka sa to aj chronických zápalov s nízkou intenzitou, ktoré sú príčinou viacerých civilizačných ochorení, vrátane cukrovky, artritídy či dokonca rakoviny.
4. Vysoký krvný tlak
Nedávna štúdia dokázala, že iba 150 ml džúsu z granátového jablka denne dokáže znížiť krvný tlak už v priebehu prvých 2 týždňov.
Zmiernite tak nielen riziko srdcového infarktu, ale aj mozgovej príhody.
5. Antimykotická a antibakteriálna sila
Aktívne látky nachádzajúce v granátovom jablku bojujú s viacerými druhmi patogénnych baktérii, mykóz a plesní.
Experti uvádzajú, že toto ovocie je možné úspešne použiť aj na liečbu viacerých druhov bakteriálnych a kvasinkových infekcií.
Gábi
V článku chybí postup na výrobu džusu z granátových jablek.
redakcia
Dať jadierka obalené dužinou do látky, popučiť a vyžmýkať.
Vlasta Koudelková
jak se vyrobí džus z granátového jablka?To jste nenapsali.
helena dydková
kde najdu recept z granátového jablka recept,děkuji
redakcia
Je sa to ako normálne ovocie.